Zapékané jahodové mističky recept

Apetit Recepty dezerty

Suroviny na recept

1 špetka sůl
mléko
800 g jahody
1 lžička mletá skořice
400 g listové těsto
1 lžička mletý zázvor
3 lžíce maizena
60 - 80 g třtinový cukr
1 lžíce třtinový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Jahody očistíme, překrájíme na čtvrtky, menší jahody můžeme nechat celé. Přisypeme cukr a maizenu

  2. Jahodovou náplň nezapomeneme okořenit (skořice, zázvor), vše promícháme, případně maličko promačkáme šťouchadlem na brambory nebo jen vidličkou

  3. Domácí listové těsto rozválíme na cca 3 - 4 mm silný plát. Z vyváleného listového těsta vykrojíme pomocí menší dortové formy kola, musí být dostatečně velká, aby nám pokryla dno i strany zapékacích mističek

  4. Dále vykrojíme malá kola (pomocí skleničky), ta nám poslouží k překrytí náplně

  5. Zapékací mističky jemně vymažeme máslem, vložíme větší kolo a pomocí prstů pěkně upěchujeme na dno i do stran

  6. Každou zapékací mističku bohatě naplníme jahodovou směsí a překryjeme menším kolečkem listového těsta. Okraje přimáčkneme a přebytečné těsto můžeme pomocí nože seříznout

  7. Vrch mističek potřeme mlékem, posypeme třtinovým cukrem promíchaným se špetkou soli a propícháme vidličkou

  8. Připravené listové mističky vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme cca 30 minut, až je povrch zlatavý

  9. Zapečené jahodové mističky ihned po upečení podáváme jako teplý dezert. Pozor, jahody jsou uvnitř velmi horké!


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!