Zapékané zeleninovo-sýrové brambory recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
3 ks vejce
800 g brambory
2 ks cibule
200 g ementál
1 lžíce olivový olej
1 kelímek smetana na vaření
čerstvě mletý pepř
4 ks bílá paprika
čerstvá pažitka

Postup přípravy receptu

  1. Brambory důkladně očistíme pod tekoucí vodou, můžeme si pomoci kartáčkem. Poté brambory ve slupce uvaříme doměkka, vodu osolíme. Scezené brambory necháme vychladnout a pak je pomocí příborového nože oloupeme

  2. Během vaření brambor si připravíme ostatní zeleninu, sýr a směs k zalití. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemné měsíčky, papriku očistíme a nakrájíme na nudličky, společně osmahneme na olivovém oleji. Sýr na hrubém struhadle nastrouháme. Vejce rozklepneme do misky, přilijeme smetanu, osolíme, opepříme, přidáme nakrájenou pažitku a pořádně rozšleháme

  3. Dno zapékací misky trošku vymažeme olejem a 2/4 brambor pomocí kolečka promačkáme do zapékací mísy. Dáme vrstvu sýra, vrstvu zeleniny a znovu brambory, znovu zeleninu, sýr a nakonec brambory. Celý obsah pekáčku zalijeme vajíčkovou směsí

  4. Troubu rozehřejeme na 200 °C, vložíme pekáček s brambory a necháme v troubě zapékat asi 35 - 45 minut podle typu trouby. Po upečení by měl být povrch zapečených brambor zlatavý

  5. Zapékané zeleninovo-sýrové brambory rozdělíme na porce a podáváme jako hlavní chod. Můžeme přikusovat sterilovanou okurku.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!