Zapečený lilek s rýží recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 5 stroužků česnek 3 lžičky sůl 2 ks vejce 50 g máslo 400 ml mléko 1 ks cibule 3 ks rajče 100 g kečup 300 g lilek 100 g eidam 2 lžičky oregano 5 lžic olivový olej 4 lžičky hladká mouka 1 ks zelená paprika 200 g dlouhozrnná rýže 5 lžiček koření na rýži
Postup Zapečený lilek s rýží
Postup přípravy receptu
-
Uvaříme rýži ve slané vodě. Lilek oloupeme, nakrájíme na kolečka, osolíme a necháme ho 15 minut, aby pustil šťávu. Tu pak ubrouskem odstraníme
Lilek rozložíme na pekáč pokrytý pečícím papírem a vložíme na 10 minut do trouby vyhřáté na 180 °C. Uvařenou rýži rozdělíme na 2 poloviny. První částí rýže pokryjeme vymazaný pekáč, posypeme kořením na rýži a obložíme plátky nakrájeného opečeného lilku. Tuto vrstvu potřeme olivovým olejem smíchaným s prolisovaným česnekem a osolíme. Přidáme vrstvu rajčat a cibule, posypeme oreganem a dáme na 15 minut zapéct
Rozšleháme vajíčka s mlékem, kořením na rýži a osolíme. Nakonec přidáme druhou část rýže, zalijeme směsí z vajec a mléka a pečeme 20 minut při teplotě 180 °C. Před dopečením pokapeme máslem a posypeme strouhaným sýrem
Zapečený lilek s rýží podáváme s čerstvou zeleninou, případně kečupem. Pro zpestření můžeme přidat houby, případně šunku.