Zapečený toastový chléb se zeleninou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

5 stroužků česnek
sůl
3 ks vejce
máslo
250 ml smetana
200 g rajče
1 ks lilek
200 g žampiony
olivový olej
strouhaný parmazán
1 ks červená paprika
čerstvě mletý pepř
1 balíček světlý toastový chléb
1 svazeček jarní cibulka (bílá část)
1 ks malá žlutá cuketa
1 ks malý pórek (bílá část)
1 lžíce usekaný koriandr

Postup přípravy receptu

  1. Lilek očistíme, omyjeme, nakrájíme na tenké plátky, které osolíme a na půl hodiny odložíme stranou. Žampiony očistíme, nakrájíme na plátky a zakapeme citronovou šťávou. Cuketu omyjeme a nakrájíme na drobné hranolky. Omytou papriku zbavíme jádřince a nakrájíme na kostičky. Pórek a cibulku očistíme a nakrájíme na kolečka. Česnek oloupeme a prolisujeme. Omytá rajčata nakrájíme na kostky. Rozšlehaná vejce spojíme se smetanou na vaření, osolíme a opepříme

  2. Zapékací mísu vymažeme tukem a troubu předehřejeme na 180 °C

  3. Na oleji zpěníme cibulku a vmícháme žampiony, papriku, pórek, cuketu a nakonec rajčata a česnek. Podle potřeby dochutíme. Vše krátce orestujeme a promícháme s usekaným koriandrem. Lilek otřeme od vypuštěné šťávy, můžeme opláchnout a osušit

  4. Toastový chléb potřeme máslem a vyložíme jím zapékací mísu namazanou stranou nahoru. Chleba poklademe polovinou množství lilku, potom navrstvíme orestovanou směs. Opět rozložíme lilek a zakryjeme ho chlebem, tentokrát namazanou stranou dolů. Vše zalijeme smetanou s vejci, vložíme do předehřáté trouby a zvolna zapékáme dorůžova. Nakonec zasypeme sýrem a při plném výkonu tepla, ještě krátce zapečeme

  5. Zapečený toustový chléb se zeleninou rozdělíme na porce, ozdobíme bylinkami a podáváme horké.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!