Zapečený květák s mletým masem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
2 ks vejce
1 ks cibule
1 ks květák
0 kg mleté míchané maso
podle potřeby
olej
strouhanka
tvrdý sýr
smetana 12%
podle chuti
sůl
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Květák rozdělíme na menší růžičky a povaříme v hrnci s osolenou vodou. Mezitím nakrájíme cibuli na nadrobno a česnek na tenké plátky. Tvrdý sýr nastrouháme na jemno.

  2. Cibuli s česnekem necháme zpěnit na pánvi s rozpáleným olejem a následně přidáme mleté maso. Nejprve osmahneme, potom chvilku podusíme s trochou vody. Osolíme, opepříme a podle chuti můžeme přidat i trochu mleté sladké papriky a majoránky. Směs necháme chvíli chladnout.

  3. Když je květák uvařený, trochu ho vidličkou rozmačkáme, ale ne úplně na kaši. Rozmačkaný květák přimícháme do masa s cibulí a česnekem. Poté ručně rozšleháme vejce a přilijeme smetanu nebo mléko (klidně obojí), ale nepřeháníme to s množstvím. Pokud jsme moc neokořenili připravenou směs, rozšlehané vejce můžeme případně ještě osolit a opepřit.

  4. Rozšlehané vejce nalijeme do směsi, promícháme a přidáme trochu strouhanky, aby směs držela tvar. Připravenou směs rozprostřeme do vymazaného pekáčku nebo zapékací mísy.

  5. Pekáček s květákem a mletým masem vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a necháme zapéct do zlatavé barvy. Těsně před koncem posypeme ještě nastrouhaným sýrem, který se na jídle rozpeče.

  6. Zapečený květák s mletým masem je výborný s vařeným bramborem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!