Hovězí žebro na zelenině se žampiony recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

80 g slanina
3 stroužky česnek
olej
sůl
3 ks celer
3 větvičky tymián
1 větvička rozmarýn
2 ks mrkev
2 lžíce rajčatový protlak
300 g žampiony
250 ml červené víno
masový vývar
kukuřičná mouka
1 ks červená cibule
1 lžička mletá sladká paprika
mletý černý pepř
750 g hovězí žebro

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí žebra očistíme, osolíme, opepříme a obalíme v kukuřičné mouce. Celer a mrkev očistíme a nakrájíme nadrobno. Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme na plátky. Žampiony očistíme a nakrájíme na čtvrtiny. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky

  2. V hrnci na malém množství oleje vyškvaříme slaninu do křupava a pak ji vyjmeme. Na výpeku zprudka ze všech stran opečeme kusy masa do zlatohněda. Opečené maso přendáme na talíř

  3. Do hrnce přidáme lžíci oleje, na kterém opečeme žampiony. Pak žampiony také vyjmeme a na výpeku nakonec orestujeme cibuli, česnek, mrkev a celer. Do tohoto základu vmícháme rajčatový protlak a mletou papriku, vše krátce orestujeme a podlijeme vínem. Do hrnce vrátíme opečené maso, přidáme bylinky, přilijeme vývar a zakryté zvolna dusíme několik hodin doměkka. Měkké maso vyjmeme, kosti odstraníme a maso uchováme na teple. Zeleninu ve zbylém vývaru rozmixujeme a podle potřeby naředíme vývarem. Do omáčky vložíme žampiony a vše ještě asi 10 minut povaříme. Nakonec vrátíme do omáčky maso, vše podle potřeby dochutíme a prohřejeme

  4. Hovězí žebro dušené na zelenině podáváme s bramborovými noky nebo šťouchaným bramborem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!