Hraběnčin koláč recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

4 ks vejce
3 kapky ocet
1-2 lžíce mléko
5 ks jablko
1 hrst rozinky
1/2 balíčku prášek do pečiva
15 dkg cukr krupice
15 dkg cukr moučka
3 lžičky mletá skořice
1 balíček vanilkový cukr
45 dkg hladká mouka
20 dkg Hera

Postup přípravy receptu

  1. Heru necháme na teplém místě změknout. Žloutky oddělíme od bílků. Jablka oloupeme a nastrouháme

  2. Mouku promísíme s krupicovým cukrem a práškem do pečiva. Přidáme žloutky, mléko, změklou Heru a rukama vypracujeme tužší těsto

  3. Těsto rozdělíme na 3 díly. Jeden díl vložíme do igelitového sáčku a dáme do mrazáku ztuhnout. Dva díly rozválíme nebo rukama roztáhneme na vymaštěný a moukou vysypaný plech. Na těsto pak rozložíme nastrouhaná jablka, pocukrujeme je vanilkovým cukrem, posypeme skořicí a rozinkami. Pokud by se nám zdálo jablek málo, můžeme přidat nebo naopak. Množství záleží na velikosti jablek, které jsme strouhali

  4. Z bílků a moučkového cukru ušleháme tuhý sníh. Do sněhu kápneme 3 kapky octa, lépe ztuhne. Sníh rozetřeme rovnoměrně na vrstvu jablek. Na sníh nakonec nastrouháme ztuhlé těsto z mrazáku. Koláč dáme do vyhřáté trouby a pečeme dorůžova při 150°C asi 35 minut

  5. Hraběnčin koláč po vychladnutí pocukrujeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!