Žampionová omáčka s česnekem recept
Apetit Recepty omáčkySuroviny na recept
- sůl 150 - 200 ml mléko 2 lžíce sádlo 150 ml voda 750 g žampiony 1 ks velká cibule 1 - 2 lžíce hladká mouka 1 kelímek zakysaná smetana drcený kmín 4 stroužky český česnek sušený šesnek
Postup Žampionová omáčka s česnekem
Postup přípravy receptu
-
Žampiony očistíme a nakrájíme na kousky. Velkou cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Český česnek oloupeme a najemno nastrouháme (lze nahradit sušeným česnekem z mlýnku)
Rozehřejeme sádlo, vsypeme cibuli a orestujeme ji dozlatova. Přidáme žampiony, promícháme a posypeme polovinou česneku. Za občasného míchání 3 minuty dusíme, pak posypeme solí a kmínem, promícháme a dále dusíme. Po 5 minutách přidáme druhou polovinu česneku, promícháme, zalijeme vodou a pod pokličkou dusíme doměkka, asi 20 minut za občasného promíchání
Do omáčky dáme zakysanou smetanu (proto není potřeba na dochucení ocet ani citronová šťáva), promícháme a uvedeme do varu. Do kelímku po smetaně nalijeme mléko, přidáme mouku, promícháme, vzniklou kašičkou zahustíme omáčku a 10 minut provaříme. Podle chuti omáčku přisolíme či přidáme česnek (zde dávám sušený) a podle potřeby rozředíme mlékem. Dochucenou omáčku uvedeme do varu a odstavíme
Žampionovou omáčku s česnekem jsem podávala s noky, ale můžete servírovat i s houskovým knedlíkem.