Žampionová omáčka s česnekem recept

Apetit Recepty omáčky

Suroviny na recept

sůl
150 - 200 ml mléko
2 lžíce sádlo
150 ml voda
750 g žampiony
1 ks velká cibule
1 - 2 lžíce hladká mouka
1 kelímek zakysaná smetana
drcený kmín
4 stroužky český česnek
sušený šesnek

Postup přípravy receptu

  1. Žampiony očistíme a nakrájíme na kousky. Velkou cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Český česnek oloupeme a najemno nastrouháme (lze nahradit sušeným česnekem z mlýnku)

  2. Rozehřejeme sádlo, vsypeme cibuli a orestujeme ji dozlatova. Přidáme žampiony, promícháme a posypeme polovinou česneku. Za občasného míchání 3 minuty dusíme, pak posypeme solí a kmínem, promícháme a dále dusíme. Po 5 minutách přidáme druhou polovinu česneku, promícháme, zalijeme vodou a pod pokličkou dusíme doměkka, asi 20 minut za občasného promíchání

  3. Do omáčky dáme zakysanou smetanu (proto není potřeba na dochucení ocet ani citronová šťáva), promícháme a uvedeme do varu. Do kelímku po smetaně nalijeme mléko, přidáme mouku, promícháme, vzniklou kašičkou zahustíme omáčku a 10 minut provaříme. Podle chuti omáčku přisolíme či přidáme česnek (zde dávám sušený) a podle potřeby rozředíme mlékem. Dochucenou omáčku uvedeme do varu a odstavíme

  4. Žampionovou omáčku s česnekem jsem podávala s noky, ale můžete servírovat i s houskovým knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!