Výtečná pizza s domácím těstem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
0 lžiček cukr
1 lžička sůl
10 g droždí
1 lžíce olivový olej
400 g hladká mouka
30-40 ml vlažná voda
podle chuti
cukr
sůl
oregano
omáčka
1-2 stroužky česnek
1 plechovka loupaná rajčata v celku

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme těsto. Pokud chceme mít těsto lepší, uděláme si ho den předem, zabalíme do potravinové fólie a necháme nakynout přes noc. Musíme ovšem nechat určitou vzduchovou bublinu, aby těsto mělo místo.

  2. Nejprve mouku vysypeme nejlépe na stůl nebo velký vál. Důležité je, abychom z mouky udělali kolo, do jehož prostředka přidáme všechny zbývající suroviny. Droždí samozřejmě rozdrolíme. Vezmeme vidličku a pomalu vmícháváme do směsi uprostřed mouku ze stran. Tak v polovině míchání už vidlička není potřeba a musíme začít s těstem pracovat ručně.

  3. Těsto pořádně propracujeme a hněteme alespoň 15 minut, aby nikde nebyly bublinky či prasklinky. Hotové těsto zabalíme do fólie a necháme 30 minut odpočinout v ledničce.

  4. Mezitím si připravíme sugo, tedy omáčku na pizzu, troubu předehřejeme na 200 °C, aby se nám udělala domácí pec. Pokud je sezóna a máme vlastní rajčata, můžeme použít i ty. Mně se ale osvědčila loupaná rajčata v celku, která se dají koupit všude. Neváhejte sáhnout po těch trochu dražších, jelikož jsou vždy kvalitnější.

  5. Připravíme si menší hrnec nebo misku a rajčata do nich vylijeme. Přidáme prolisovaný česnek, lžíci oleje, sůl, cukr a oregano. Vše důkladně promícháme a především rozmixujeme či rozmačkáme.

  6. Vyndáme těsto, rozválíme ho a položíme na plech vyložený pečicím papírem. Na těsto nalijeme omáčku, ale pozor, nesmíme to přehnat, jinak se nám těsto rozmočí. Zbytek suga je vynikající k těstovinám.

  7. Poté na pizzu klademe ingredience podle vlastní chuti - sto lidí, sto chutí. Pizzu vložíme péct asi na 15 minut do rozehřáté trouby, samozřejmě mezitím kontrolujeme či ochutnáme těsto, zda je hotové.

  8. Výtečnou pizzu z domácího těsta ihned podáváme na stůl k jídlu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!