Vynikající moravské koláče recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 špetka sůl
100 g máslo
2 ks žloutek
250 ml mléko
30 g droždí
80 g cukr krupice
1 balíček vanilkový cukr
1 špetka citronová kůra
500 g polohrubá mouka
náplň
marmeláda
tvaroh
povidla
mák
na potření
1-2 ks žloutek

Postup přípravy receptu

  1. Z 0,5 dl vlažného mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme, osolíme, přidáme nastrouhanou citronovou kůru, cukr, vanilkový cukr, připravený kvásek a zbytek ohřátého mléka. Smícháme žloutky s tekutým máslem a tím celé těsto zaděláme. Vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout.

  2. Z těsta potom tvarujeme koláče, které klademe na předehřáté plechy, poté je ještě necháme kynout. Moravské koláče potřeme rozšlehaným žloutkem, naplníme náplní podle chuti a možností.

  3. Moravské koláče pečeme v předehřáté troubě při teplotě okolo 170 °C. Koláče by neměly příliš ztmavnout.

  4. Vynikající moravské koláče podáváme k různým příležitostem, určitě vám budou chutnat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!