Výborný borůvkový koláč s drobenkou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

600 g borůvky
náplň
100 g cukr
2 ks vejce
0 ks citron
200 ml zakysaná smetana
30 g kukuřičný škrob
těsto
1 lžíce cukr
1 špetka sůl
1 ks vejce
100 g tuk
6 lžic voda
200 g hladká mouka
drobenka
50 g máslo
80 g mouka
1 špetka mletá skořice
50 g hnědý cukr

Postup přípravy receptu

  1. Vodu použijeme ledovou. Tuk vychladíme a nastrouháme. Suroviny na těsto dobře vypracujeme. Vytvoříme kouli, kterou zabalíme do folie a dáme na 30 minut do chladu.

  2. Borůvky umyjeme a necháme je dobře uschnout. Smetanu dobře promícháme s cukrem, škrobem, vejcem a nastrouhanou citronovou kůrou. V jiné misce ze surovin na drobenku zpracujeme drobivou směs.

  3. Z těsta si vyválíme plát na kulatou formu asi 24 - 26 cm. Plát přeneseme do vymazané formy a potáhneme trochou těsta i na hrany. Těsto propícháme slabě vidličkou, posypeme borůvkami, zalijeme smetanovou směsí a dobře rozetřeme. Celý koláč posypeme dobře drobenkou. Koláč vložíme do předehřáté trouby na 175 °C a pečeme asi 50 - 55 minut dozlatova.

  4. Výborný borůvkový koláč s drobenkou po vychladnutí vyjmeme z formy, nakrájíme a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!