Voňavý mazanec recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 špetka sůl
2 ks vejce
100 g máslo
2 lžíce rum
200 ml mléko
100 g cukr krupice
0 kostek kvasnice
1 ks badyán
0 lžiček anýz
1 balíček vanilkový cukr
1 lžíce hladká mouka
1 ks citronová kůra
500 g polohrubá mouka
na potření
vejce

Postup přípravy receptu

  1. Z kvasnic, trošky ohřátého mléka, cukru a hladké mouky si připravíme kvásek a dáme ho na teplé místo odležet. Než se kvásek udělá, smícháme v míse polohrubou mouku, cukr a vanilkový cukr. V hmoždíři nadrtíme badyán spolu s anýzem a přes sítko vsypeme do mísy.

  2. K připravené směsi přidáme vzešlý kvásek, žloutky, rum a rozpuštěné máslo, to se dá bez problému nahradit tukem na pečení. Přisypeme hrst rozinek a mandle. Navrch nastrouháme kůru z jednoho citronu a propracujeme. Postupně přiléváme zbytek ohřátého mléka. Většinou se mi stává, že mi trochu mléka zbude, protože těsto nesmí být moc řídké.Těsto důkladně zpracujeme, osobně doporučuji použít robot, a dáme kynout.

  3. Po vykynutí asi po hodině vyklopíme těsto na vál a ještě ručně prohněteme. Vytvarujeme bochník, přendáme na plech s pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem.

  4. Těsto necháme chvíli odpočinout na plechu a poté ho dáme péct do předehřáté trouby na 170 °C. Pečeme přibližně hodinu. Pokud si nebudeme jisti, zda už je mazanec propečený, zkusíme do něj píchnout špejlí. Pokud bude špejle po vytažení lepkavá, ještě nějakou chvilku potřebuje.

  5. Voňavý mazanec nám nejvíce chutná na snídani s anglickým čajem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!