Vepřový jazyk v šouletu recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

3-4 stroužky česnek
sůl
vývar
majoránka
1 ks cibule
1 ks bobkový list
5 kuliček nové koření
2 ks vepřový jazyk
mletý černý pepř
4 - 5 lžic vepřové sádlo
10 kuliček celý černý pepř
100 g ječné kroupy
150 g žlutý hrách
300 g kořenová zelenina na vývar
1 ks cibule na vývar
1 ks cibule na osmažení

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve dáme vařit omyté vepřové jazyky. Do vody s celou oloupanou kořenovou zeleninou (celer, mrkev, petržel) vložíme jazyky, jednu celou cibuli, bobkový list, nové koření a celý pepř. Vše osolíme a zvolna vaříme, dokud nebudou jazyky zcela měkké. Pak maso ihned ponoříme do studené vody, jazyky sloupneme a nakrájíme na menší kousky

  2. Kroupy propereme pod tekoucí vodou a pak v osolené vodě vaříme asi 50 minut doměkka. Pokud se voda postupně vypaří, dolijeme ji. Žlutý hrách namočíme a dále připravíme podle návodu na obalu. Na velké pánvi rozpustíme sádlo a orestujte na něm dozlatova nasekanou cibuli. Pak vmícháne uvařené a okapanené kroupy, hrách a nakrájený vařený jazyk. Vše promícháme a ochutíme solí, pepřem, majoránkou a prolisovaným česnekem

  3. Zapékací mísu vytřeme sádlem a naplníme směsí masa, krup a hrachu. Na povrch přidáme asi 2 lžíce sádla, vše podlijeme malým množstvím vývaru z jazyků a pečeme při 200 °C asi na 15 - 20 minut

  4. Mezitím si na sádle osmažíme dozlatova jednu oloupanou a na kolečka nakrájenou cibuli

  5. Vepřový jazyk s šouletem rozdělíme na porce, ozdobíme smaženou cibulkou a podáváme jako hlavní chod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!