Věnečky s máslovým krémem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

krém
80 g cukr
150 g máslo
0 l mléko
1 balíček vanilkový pudinkový prášek
těsto
1 šálek sůl
2 ks vejce
150 g voda
75 g hladká mouka
75 g tuk na pečení
4 špetky kypřící prášek do pečiva
podle chuti
rum

Postup přípravy receptu

  1. Základem je správné vážení a přesné míry. Zde je to velmi důležité! Odvážíme vodu a tuk na pečení a zahříváme do mírného varu. Mezitím si odvážíme mouku. Nejlepší je mouka Zlatka (Zátkova), ale lze použít i obyčejnou hladkou moukou se čtyřmi špetkami kypřícího prášku a přidáme špetku soli.

  2. Suchou směs mouky, soli a případně kypřícího prášku vysypeme do vroucí vody s tukem a za stálého zahřívání (už se nevaří, jen zahřívá) vymícháme hladké těsto. Míchání jde ztuha a mícháme do doby, než se těsto přestane lepit na stěny hrnce. Poznáme to tak, že vezmeme hrnec a zatočíme s ním. Pokud těsto vytvoří jednu hroudu, sebere ze stěn zbytky těsta a těsto je hotové. Po vychladnutí přidáme vejce.

  3. Vymažeme plech, případně na plech položíme pečící papír. Cukrářskou stříkačkou děláme kolečka, vždy dvě na sebe. Mezi kolečky na plechu necháváme větší mezery, protože věnečky hodně nabudou.

  4. Věnečky pečeme asi 15 - 20 minut v troubě při 220 °C. Vytáhneme z trouby, jakmile jsou věnečky žluté až mírně zlatavé. Pozor, jakmile trochu zhnědnou, budou už spálené a tvrdé, i když to tak na první pohled nevypadá.

  5. Připravíme si obyčejný základní máslový krém. V mléce uvaříme pudink. Změklé máslo utřeme s cukrem, přidáme vychladlý pudink a trochu rumu a promícháme do hladkého krému.

  6. Vychladlé věnečky rozřízneme a plníme krémem. Hotové věnečky lze dozdobit a dochutit citronovou polevou. Jedna dávka vystačí na 20 - 25 kusů věnečků o průměru asi 5 - 6 cm.

  7. Věnečky s máslovým krémem podáváme k různým svátečním příležitostem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!