Velikonoční uzlíky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 2-3 lžíce cukr 1 lžíce olej sůl 1 ks vejce 50 g máslo 200-210 ml mléko 1 ks citron 1 ks droždí 1 ks vanilkový cukr 200 g hladká mouka 150 g polohrubá mouka na ozdobu 30-50 g cukr krystal
Postup Velikonoční uzlíky recept
Postup přípravy receptu
-
V míse promícháme vařečkou všechny sypké suroviny, přidáme citronovou kůru a ostatní přísady. Vypracujeme těsto, které se nelepí na mísu. Těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme asi 15 minut nakynout. Pak jej ještě jednou důkladně propracujeme. Opět poprášíme moukou, zakryjeme a necháme na teplém místě dobře nakynout.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál a lehce prohněteme. Vypracujeme z něj váleček, který rozkrájíme na 15 - 16 kousků přibližně stejně velkých. Z každého kousku vyválíme váleček asi 20 cm dlouhý a uvážeme uzlík.
Uzlíky klademe na plech (na pečící papír nebo vymazaný) a necháme ještě asi15 min kynout. Potřeme vejcem a máme-li hrubý cukr, můžeme je posypat, ale není to nutné.
Plech s velikonočními uzlíky vložíme do předehřáté trouby. Pečeme je asi 20 - 25 minut.