Velikonoční uzlíky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
2-3 lžíce cukr
1 lžíce olej
sůl
1 ks vejce
50 g máslo
200-210 ml mléko
1 ks citron
1 ks droždí
1 ks vanilkový cukr
200 g hladká mouka
150 g polohrubá mouka
na ozdobu
30-50 g cukr krystal

Postup přípravy receptu

  1. V míse promícháme vařečkou všechny sypké suroviny, přidáme citronovou kůru a ostatní přísady. Vypracujeme těsto, které se nelepí na mísu. Těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme asi 15 minut nakynout. Pak jej ještě jednou důkladně propracujeme. Opět poprášíme moukou, zakryjeme a necháme na teplém místě dobře nakynout.

  2. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál a lehce prohněteme. Vypracujeme z něj váleček, který rozkrájíme na 15 - 16 kousků přibližně stejně velkých. Z každého kousku vyválíme váleček asi 20 cm dlouhý a uvážeme uzlík.

  3. Uzlíky klademe na plech (na pečící papír nebo vymazaný) a necháme ještě asi15 min kynout. Potřeme vejcem a máme-li hrubý cukr, můžeme je posypat, ale není to nutné.

  4. Plech s velikonočními uzlíky vložíme do předehřáté trouby. Pečeme je asi 20 - 25 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!