Velikonoční sýrové pečivo recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

1 lžička cukr
sůl
1 ks vejce
70 g máslo
2 ks žloutek
50 ml mléko
7-8 g droždí
250 g hladká mouka
100 g tvrdý sýr

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme kvásek. Droždí rozdrobíme, zasypeme cukrem, zalijeme vlažným mlékem a vše rozmícháme s 1 lžící hladké mouky do hladké směsi. Kvásek necháme na teplém místě vyběhnout. Prosátou mouku osolíme, přidáme žloutky, rozdrobené máslo, nastrouhaný sýr a vzešlý kvásek. Ze směsi vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout

  2. Vykynuté těsto opět propracujeme a rozválíme na placku, kterou rozkrájíme na slabší proužky. Z jednotlivých proužků upleteme copánky, které přendáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme je rozšlehaným vejcem

  3. Velikonoční sýrové pečivo pečeme v předehřáté troubě při 200 °C dozlatova. Z těsta upletené copánky můžeme také spojit do kroužku a upéci "stojánky" pro barvená vajíčka

  4. Velikonoční slané sýrové pečivo podáváme jako chuťovku k vínu nebo čaji. Výborně chutná i jako příloha k zeleninovým salátům a pikantním dipům. Recept na oslavu Velikonoc přijde jistě vhod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!