Velikonoční piškotová vajíčka recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 3 ks vejce 180 g máslo 2 lžíce kakao 200 ml mléko 140 g cukr moučka 150 g polohrubá mouka 1 balíček vanilkový pudink 3 lžíce pistáciové oříšky 1 lžíce pikantní marmeláda
Postup Velikonoční piškotová vajíčka recept
Postup přípravy receptu
-
Vysoký plech vyložíme pečícím papírem. Oddělíme žloutky a bílky. Do žloutků přidáme polovinu moučkového cukru a pořádně utřeme. Postupně do pěny přišleháme 4 lžíce horké vody. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, do kterého postupně přidáme zbylý cukr.
Mouku prosejeme a postupně ji zamícháme do žloutkové pěny. Nakonec do těsta přimícháme sníh.
Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech do výšky asi 6 mm, uhladíme a ve vyhřáté troubě na 200 °C pečeme asi 5 - 10 minut. Těsto necháme trochu vychladnout, vyklopíme ji a potom z něj oválnou formičkou vykrájíme sudý počet vajíček.
Dáme vařit 150 ml mléka. Ve zbytku rozpustíme pudinkový prášek a nalijeme ho do vařícího mléka. Za stálého míchání vaříme 2 minuty. Potom pudink odstavíme a mícháme až do vychladnutí. Změklé máslo a cukr ušleháme, po částech do něj přidáme pudink. Polovinu krému odložíme a obarvíme kakaovým práškem. Krém necháme zcela zchladnout.
Pistáciové oříšky jemně nasekáme. Vždy dvě piškotová vejce spojíme kakaovým krémem. Na vrchní stranu spojených vajec rozetřeme světlý krém, ozdobíme obarveným krémem, marmeládou a pistáciemi podle fantazie.