Velikonoční mazanec recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

2 - 3 špetky sůl
1 ks vejce
rum
2 ks žloutek
125 ml mléko
1 kostka droždí
120 g cukr krupice
1 balíček vanilkový cukr
500 g hladká mouka
1 lžička citronová kůra
1/4 lžičky muškátový květ
120 g Hera
1 hrst sušené brusinky
1 hrst loupané mandle (lupínky)

Postup přípravy receptu

  1. Mouku smícháme v míse s oběma druhy cukru, citronovou kůrou, solí a muškátovým květem. Brusinky nakrájíme a zakápneme rumem. Mandle (pokud nemáme plátky) nakrájíme na čtvrtinky

  2. Do 1/3 mléka nasypeme lžíci cukru, promícháme a rozdrobíme droždí. Poprášíme moukou a v teple necháme asi 15 odpočinout - vzejít kvásek

  3. Žloutky rozmícháme ve vlažném mléce, přilijeme do mouky, přidáme změklý tuk, trochu vařečkou promícháme a přidáme vzešlý kvásek

  4. Vše dobře spojíme, vyklopíme na pomoučněný vál a hněteme rukama. Pak přidáme rumové brusinky a vypracujeme poměrně tuhé těsto

  5. pokud je moc tuhé, opatrně přidáme trochu mléka. Když je těsto hladké, posypeme ho moukou, přikryjeme utěrkou a umístíme k teplu kynout, minimálně na 60 minut

  6. Těsto po vykynutí vyklopíme na vál a utvoříme bochánek. Mazanec dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme 5 - 10 minut odpočinout

  7. Do středu mazance ostrým nožem utvoříme kříž, potřeme rozšlehaným celým vejcem a poklademe mandlemi

  8. Mazanec vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Po 10 minutách pečení teplotu zmírníme na 175 °C a dopečeme dozlatova asi hodinu, záleží na velikosti. Po 30 minutách pečení přikryjeme velikonoční mazanec alobalem proti spálení. Upečení vyzkoušíme špejlí, pokud se na ni nelepí těsto, je velikonoční mazanec správně upečený.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!