Velikonoční hnětýnky recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 ks vejce
3 ks žloutek
50 g rozinky
30 g droždí
100 g cukr krupice
cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
1 lžíce citronová kůra
30 g sekané mandle
280 g polohrubá mouka
50 ml vlažné mléko
125 g tuk na pečení

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si odvážíme a odměříme všechny ingredience. Mouku prosejeme. Z droždí, 1 lžíce cukru, 2 lžic mouky a 50 ml vlahého mléka umícháme kvásek, který necháme na teplém místě vyběhnout

  2. V míse utřeme tuk na pečení s oběma cukry, žloutky a citronovou kůrou do pěny. Pak vmícháme mouku, kvásek a zaděláme těsto, které přendáme na pomoučený vál. Těsto důkladně hněteme alespoň 5 minut, dokud nebude hladké a hebké. Pak do něj zapracujeme rozinky a mandle, poprášíme moukou a zakryté necháme asi 2 hodiny kynout

  3. Z vykynutého těsta tvoříme velkou lžící zakulacené bochánky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem a necháme opět asi 30 minut kynout. Pak velikonoční hnětýnky potřeme rozšlehaným vejcem a v předehřáté troubě upečeme při 170 °C dorůžova. Upečené hnětýnky můžeme podle obliby ještě teplé poprášit moučkovým cukrem

  4. Velikonoční hnětýnky podáváme ke kávě nebo čaji.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!