Vánoční ořechový koláč recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

5 ks vejce
175 g cukr moučka
1 lžíce citronová kůra
1 lžíce citronová šťáva
250 g lískové oříšky
náplň
2 lžíce rum
2 lžíce cukr moučka
1 kelímek smetana ke šlehání
podle potřeby
máslo na vymazání
na ozdobu
lentilky, perličky, čokoládové hoblinky

Postup přípravy receptu

  1. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme s cukrem do pěny, postupně přidáme jemně mleté oříšky, citronovou kůru i šťávu. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.

  2. Těsto nalijeme do máslem vymazané koláčové formy (20, max. 22 cm) a v předehřáté troubě pečeme asi 60 minut na 185 °C. Okraje mírně nožem oddělíme od formy a koláč necháme zcela vychladnout.

  3. Smetanu vyšleháme do tuhé konzistence a pomalu do ní všleháme cukr a rum. Na vychládlý koláč rozetřeme šlehačkovou čepici a posypeme ji čokoládovými hoblinkami, perličkami nebo lentilkami.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!