Vánoční ořechový koláč recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 5 ks vejce 175 g cukr moučka 1 lžíce citronová kůra 1 lžíce citronová šťáva 250 g lískové oříšky náplň 2 lžíce rum 2 lžíce cukr moučka 1 kelímek smetana ke šlehání podle potřeby máslo na vymazání na ozdobu lentilky, perličky, čokoládové hoblinky
Postup Vánoční ořechový koláč recept
Postup přípravy receptu
-
Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme s cukrem do pěny, postupně přidáme jemně mleté oříšky, citronovou kůru i šťávu. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.
Těsto nalijeme do máslem vymazané koláčové formy (20, max. 22 cm) a v předehřáté troubě pečeme asi 60 minut na 185 °C. Okraje mírně nožem oddělíme od formy a koláč necháme zcela vychladnout.
Smetanu vyšleháme do tuhé konzistence a pomalu do ní všleháme cukr a rum. Na vychládlý koláč rozetřeme šlehačkovou čepici a posypeme ji čokoládovými hoblinkami, perličkami nebo lentilkami.