Valentýnský chlebíček recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
1 špetka sůl
4 ks vejce
4 ks vejce
150 g máslo
150 g máslo
100 ml mléko
100 ml mléko
1/2 balíčku prášek do pečiva
1/2 balení prášek do pečiva
190 g cukr krupice
190 g cukr krupice
100 g maliny
280 g polohrubá mouka
280 g polohrubá mouka
1 lžíce citronová šťáva
150 g čokoládová poleva
1 lžička vanilkový extrakt
1 balení potravinářské barvivo

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve zapneme troubu na 170 °C a připravíme si červené těsto. Oddělíme žloutky od bílků a bílky vyšleháme se špetkou soli do tuha. V jiné misce vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, přidáme změklé máslo, mléko, opět zašleháme a poté postupně zašleháme i mouku smíchanou s kypřícím práškem. Do směsi přidáváme také potravinářské barvivo, až do požadované sytosti zabarvení. Nakonec po částech vmícháme ušlehaný sníh

  2. Formu na chlebíček vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Těsto nalijeme do formy, zarovnáme a pečeme ve vyhřáté formě na 170 °C cca 30 až 40 minut. Propečenost těsta ověříme zapíchnutím špejle do moučníku. Pokud ji vytáhneme bez ulpívajícího těsta, vyndáme moučník z trouby. Necháme 5 minut ve formě na sporáku, poté vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce či dřevěném prkénku

  3. Po vychladnutí nakrájíme na plátky, zhruba o šířce vykrajovátka ve tvaru srdíčka, kterým z každého plátku získáme jedno srdíčko. Tip: Odkroje nevyhazujte, vytvořte si z nich například skvělý cheesecake do skleničky

  4. Zapneme troubu na 170 °C a připravíme si druhé těsto. Opět vyšleháme bílky se špetkou soli do tuha, v jiné misce vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, přidáme změklé máslo, mléko, zašleháme a poté postupně zašleháme i mouku smíchanou s kypřícím práškem. Již však nepřidáváme žádné barvivo, necháme těsto takto v základu, případně můžeme ozvláštnit lžící citronové šťávy a lžičkou vanilkového extraktu. Nakonec vmícháme po lžicích sníh, čímž těsto částečně zřídne a nabude na objemu

  5. Čtvrtinu těsta naneseme na dno vymazané a vysypané formy na chlebíček a také na nejkratší strany. Vykrájená srdíčka naskládáme těsně za sebe. Jakmile máme všechna srdíčka naskládána za sebou, zalijeme je zbytkem těsta. Těsto zarovnáme a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C cca 30 - 40 minut

  6. Dozlatova upečené těsto necháme opět 5 minut ve formě na sporáku, poté vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce či dřevěném prkénku. Nakonec valentýnský chlebíček umístíme na tác určený k servírování

  7. Hotový valentýnský chlebíček ještě můžeme dozdobit čokoládovou polevou, také sušeným či čerstvým ovocem. Krájíme na plátky a podáváme ke kávě či čaji.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!