Valentýnský dort s čokoládovým krémem a višněmi recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 ks vejce
150 g máslo
60 g cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
200 g hladká mouka
300 g zakysaná smetana
200 g kompotované višně
200 g kvalitní hořká čokoláda
250 ml smetana ke šlehání 33%

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si těsto. Mouku prosejeme, promícháme s oběma cukry, vejcem a změklým máslem. Ručně vypracujeme hladké pevné těsto, které necháme v chladu asi hodinu odležet

  2. Upečeme korpus. Na dort budeme potřebovat dortovou formu o průměru asi 22 cm. Odleželé těsto vyválíme na plát silný asi 3 mm, ze kterého vykrojíme kruh ve velikosti formy, dále pruh široký asi 5 cm a dlouhý podle obvodu formy. Pak dortovou formu vyložíme těstem, které pokryjeme alobalem a zatížíme fazolemi. Korpus pečeme v předehřáté troubě při 180 °C 20 minut, pak alobal s fazolemi odstraníme a pečeme ještě dalších 20 minut dorůžova

  3. Připravíme si náplň. Zakysanou smetanu vložíme do větší mísy. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. 50 ml smetany necháme přejít varem a vmícháme do čokolády. Ze zbývající smetany ušleháme pevnou šlehačku. Pak postupně do zakysané smetany přidáváme čokoládu, šlehačku a vymícháme hladký krém, kterým naplníme vychladlý korpus

  4. Okapanými višněmi valentýnský dort ozdobíme podle vlastní fantazie a necháme v lednici (nejlépe přes noc) ztuhnout

  5. Valentýnský dort s čokoládovým krémem a višněmi podáváme ke kávě nebo čaji.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!