Valentýnský koláč recept

Apetit Recepty dezerty

Suroviny na recept

140 g máslo
1 lžíce rum
marmeláda
2 lžíce kakao
2 ks žloutek
70 g cukr krystal
250 g mascarpone
1 lžička mletá skořice
100 g hladká mouka
200 g bílá čokoláda
200 ml smetana ke šlehání
100 g lískové ořechy

Postup přípravy receptu

  1. V míse smícháme nejprve sypké suroviny na těsto, tedy rozmixované lískové ořechy, mouku, kakao, cukr a skořici. Nakrájíme studené máslo, přidáme žloutky, lžíci rumu a prsty tvoříme nejprve drobenku, poté spojíme v těsto. Těsto přemístíme do koláčové formy a vytvoříme dno koláče, včetně vyšších okrajů. Vidličkou propicháme dno a dáme do lednice na 20 minut a rozehřejeme troubu na 175 °C

  2. Mezitím si nejlépe ve vodní lázni rozehřejeme 100 ml smetany, rozpustíme v ní kvalitnější bílou čokoládu. Odstavíme, rozmícháme do hladka a necháme vychladnout

  3. Korpus na koláč pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C 10 minut, nenechávat péct příliš dlouho, aby nezhořkl. Poté nechat dojit jen volně na lince ve formě do vychladnutí

  4. Na krém si vyšleháme zbytek šlehačky, mascarpone a předpřipravenou směs rozpuštěné bílé čokolády ve smetaně. Vše vychlazeno z lednice. Nešlehat zbytečně příliš dlouho, aby se nepřešlehalo mascarpone. Ochutnáme, podle chuti můžeme přisladit moučkovým cukrem, ale čokoláda by měla krém dostatečně osladit. Krém rozprostřeme na vychladlý korpus a zarovnáme

  5. Řidší marmeládu (může být i rozvar například z mražených malin, zahuštěný škrobem a propasírovaný) si dáme do silnějšího igelitového pytlíku či zdobícího pera a tvoříme puntíky na povrchu koláče. Nakonec je párátkem či špejlí projedeme, jako bychom chtěli každou tečku rozpůlit a vznikne srdíčko

  6. Valentýnský koláč dáme vychladit do lednice a poté podáváme nakrájený na klínky ke kávě.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!