Válečky z mletého masa v rajčatové omáčce recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

2 lžičky cukr
3 stroužky česnek
2 stroužky česnek
1 lžička sůl
1 lžička sůl
1 ks vejce
100 g strouhanka
1000 g rajčata
2 ks šalotka
1,5 lžíce parmazán
2 lžíce olivový olej
200 ml zeleninový vývar
olej na smažení
500 g mleté maso
1 lžička sušené oregano
1/2 lžičky sušený tymián
1 lžíce čerstvá petrželka
2 špetky mletý barevný pepř
1/4 lžičky mletý černý pepř
1 lžička sušená bazalka

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme masové válečky nebo kuličky. Mleté maso důkladně promícháme se strouhankou, nadrobno nasekanou petrželkou, parmazánem, prolisovaným česnekem, vejcem, solí a pepřem. Z této masové směsi tvoříme válečky nebo kuličky, které na oleji osmahneme ze všech stran dozlatova

  2. Připravíme si omáčku. Rajčata nařízneme do kříže, vložíme do vroucí vody a poté oloupeme a nakrájíme na kousky. Šalotky oloupeme a nakrájíme nadrobno, česnek taktéž. V hlubším hrnci rozehřejeme na středním stupni olivový olej, přidáme cibuli a za stálého míchání ji smažíme cca 4 - 5 minut. Přidáme česnek a necháme krátce rozvonět. Přilijeme vývar, případně jen vodu, vsypeme rajčata, přidáme sůl, pepř, oregano, bazalku, tymián a polovinu množství cukru. Směs na rajčatovou omáčku vaříme cca 30 minut za občasného promíchání (bez pokličky) a v polovině vařeni přidáme masové válečky

  3. Nakonec rajčatovou omáčku (maso vyjmeme) lehce rozmixujeme ponorným mixerem. Podle potřeby ještě dochutíme a dosladíme, vrátíme zpět masové válečky (kuličky) a máme hotovo

  4. Válečky z mletého masa v rajčatové omáčce podáváme s rýží, těstovinami nebo knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!