Švestkový koláč s tvarohovo- makovou náplní recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

80 g cukr
100 g cukr
3 lžíce cukr
1 špetka sůl
2 ks vejce
80 g máslo
100 g máslo
2 ks žloutek
250 ml mléko
25 g droždí
500 g švestky
1 lžička citronová kůra
140 g hrubá mouka
500 g polohrubá mouka
300 g měkký tvaroh
5 lžic vařená maková náplň

Postup přípravy receptu

  1. Máslo necháme změknout a mléko zahřejeme tak, aby bylo vlažné

  2. Mouku prosejeme, uprostřed uděláme důlek, do kterého vlijeme trochu vlažného mléka. Potom vsypeme polovinu cukru, na který rozdrobíme droždí. Asi 15 minut necháme vzejít kvásek a přidáme žloutky, máslo, zbylý cukr, citronovou kůru, sůl a zbylé mléko. Rukama vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout asi 2 hodiny. Musí zdvojnásobit svůj objem

  3. Švestky omyjeme a vypeckujeme

  4. Náplň: Tvaroh smícháme s vejcem, cukrem a vařenou makovou náplní. Připravíme si drobenku. Máslo nakrájíme na kostičky, zaprášíme moukou a zasypeme cukrem a rychle rukama žmolíme na sypké kousky

  5. Troubu předehřejeme na 170 °C. Koláčové formy vymažeme máslem. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části a rukama rozprostřeme do forem. Potřeme tvarohovo-makovou náplní, poklademe švestkami a posypeme drobenkou. Pečeme přibližně 20 minut

  6. Upečený švestkový koláč s tvarohovo-makovou necháme vychladnout, naporcujeme a podáváme ke kávě nebo čaji.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!