Kynutý švestkový koláč s tvarohem recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
-
1 špetka sůl
60 g máslo
100 g máslo
1 ks žloutek
1/2 kostky droždí
1 kg švestky
2 kelímky tvaroh
100 g cukr krupice
2 lžíce cukr krupice
5 lžic cukr krupice
1 - 2 lžičky mletá skořice
250 g hladká mouka
200 g hrubá mouka
125 ml vlažné mléko
Postup Kynutý švestkový koláč s tvarohem
Postup přípravy receptu
-
Do mísy rozdrobíme droždí, přidáme cukr a vidličkou rozmačkáme
Droždí se začne postupně rozpouštět, až nám vznikne kašička. K oslazenému droždí přilijeme polovinu vlažného mléka a zaprášíme trochou mouky. Misku přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 30 minut odležet. Kvásek nám zdvojnásobí svůj objem
Mezitím omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme švestky. Připravíme si tvarohovou náplň. Tvaroh rozmícháme se žloutky a cukrem do hladkého krému
Vykynutý kvásek promícháme s prosátou moukou a zbylým mlékem v těsto. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 30 minut kynout. Vykynuté těsto párkrát propracujeme rukou, přesuneme na vymazaný a vysypaný plech, kde ho necháme znovu 30 minut kynout. Po konečném vykynutí si předehřejeme troubu na 200 °C
Na těsto rovnoměrně rozetřeme tvarohovou náplň. Na náplň poklademe švestky řezem nahoru
Na drobenku nasypeme do misky mouku a cukr, přidáme nastrouhané máslo a rukou zpracujeme na drobivé těsto. Nezapomeneme přidat 1 - 2 špetky mleté skořice
Švestkový koláč s tvarohem posypeme skořicovou drobenkou, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 35 minut do zezlátnutí okrajů a drobenky. Upečený koláč vyndáme z trouby a necháme ho před krájením zcela vychladnout
Švestkový koláč s tvarohem a drobenkou podáváme podle chuti s kávou, čajem apod.