Studená polévka Gazpacho recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

cukr
2 - 3 stroužky česnek
sůl
2 ks paprika
600 g rajče
1 ks okurka
1 lžíce červený vinný ocet
3 - 4 ks jarní cibulka
worcestrová omáčka
mletý černý pepř
rajčatové pyré

Postup přípravy receptu

  1. Zeleninu důkladně omyjeme, v nejlepším případě použijeme zeleninu z vlastní zahrádky. Z okurky odkrájíme konce a nakrájíme na kusy, papriky a cibulky očistíme a také nakrájíme

  2. Pěkně zralá rajčata lehce nařízneme do kříže. Vložíme na 1 - 2 minuty do vroucí vody, poté vyjmeme děrovanou naběračkou a oloupeme. Rajčata nakrájíme na kousky

  3. Do mixéru vsypeme okurky, papriku, rajčata i cibuli, přidáme oloupané stroužky česneku, olivový olej, veškeré koření a dochucovače. Studenou polévku gazpacho pečlivě rozmixujeme

  4. Polévku ochutnáme a podle potřeby doladíme solí, pepřem, cukrem, worcestrem apod. Poté polévku přelijeme do džbánu nebo skleněné mísy a necháme dobře vychladit

  5. Do misky, ve které budeme polévku podávat, dáme na dno asi lžíci nadrobno nakrájené zeleniny (paprika, rajče, okurka) a přelijeme vychlazenou polévkou

  6. Polévku gazpacho doplníme opečenými krutony, dozdobíme zeleninou a můžeme přidat i kostku ledu. Ihned podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!