Fazolová polévka s uzeným vývarem a domácí tarhoňou recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
1 ks vejce
1 ks cibule
150 g celer
3 ks mrkev
1 ks bobkový list
2 lžíce slunečnicový olej
2 lžíce hladká mouka
100 g polohrubá mouka
1 svazeček čerstvá petrželka
1 lžíce mletá sladká paprika
3 větvičky celerová nať
1 lžička mletá pálivá paprika
čerstvě mletý černý pepř
1 lžička čubrica
2 ks kořenová petržel
2,5 l uzený vývar
1 lžička sušená saturejka
300 g suché velké židovské strakaté fazole

Postup přípravy receptu

  1. V předvečer namočíme suché fazole ve studené vodě, kterou ráno slijeme. Fazole zalijeme čerstvou studenou vodou, přivedeme do varu, znovu první vodu slijeme a tento postup ještě jedenkrát zopakujeme, čímž odstraníme nadýmavé látky z fazolí, které se do vody uvolnily

  2. Fazole scedíme a místo vody nyní zalijeme fazole odloženým uzeným vývarem i spolu s tukem. Měla jsem tento vývar odložený z vaření uzeného kolena, ale vývar může být i z jiného uzeného masa, proto vývar nikdy nevylévejme, ale použijme na chutnou polévku. Přivedeme do varu a fazole uvaříme ve vývaru na středním plameni do poloměkka

  3. Zatím připravíme domácí tarhoňu, do mísy rozklepneme jedno čerstvé domácí vejce, přidáme polohrubou mouku v množství, abychom vymíchali těsto tužší konzistence. Těsto pořádně promícháme rukama do koule, kterou nastrouháme na hrubším slzičkovém struhadle na podnos anebo pečící papír a necháme volně přeschnout

  4. Na jedno vejce je průměrná spotřeba mouky asi 100 g, může se lišit v závislosti od velikosti vejce a vlhkosti mouky samotné. Do těsta nepřidáváme žádnou vodu a nesolíme, sůl nasává vlhkost z okolí. Pokud si chceme tarhoňu připravit do zásoby, vymícháme těsto z více vajec a mouky

  5. Nastrouhané těsto dáme na pečícím papírem vyložený plech, vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a sušíme, dokud nebude tarhoňa pěkně růžová, potom vybereme a necháme vychladnout. Tarhoňu dáme do uzavíratelné nádoby nebo sklenice, odložíme do suché spíže a máme ji kdykoliv po ruce

  6. Dále si očistíme mrkev, celer a petrželový kořen. Zeleninu pokrájíme na silnější kolečka - asi 2 - 3 mm, (respektive na malé kostky) a necháme zatím ve vodě. Když jsou fazole poloměkké, přidáme scezenou zeleninu a saturejku, která ulehčí trávení zbylých nadýmavých látek, následně přidáme čubricu, která celé jídlo nádherně provoní. Polévku okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, přidáme bobkový list a větvičky čerstvé nebo sušené celerové natě, ale nesolíme, protože uzený vývar je slaný dost

  7. Když jsou fazole téměř měkké, připravíme zásmažku. Na oleji orestujeme cibuli pokrájenou na kostky do sklovita, přidáme hladkou mouku, pořádně rozmícháme, opražíme do žemlové barvy, potom přidáme obě mleté červené papriky, necháme v tuku za stálého míchání úplně rozpustit, krátce opražíme, zalijeme studenou vodou a rozmícháme dohladka, aby tam nebyly hrudky. Hotovou zásmažku vlijeme do polévky

  8. Do fazolové polévky zavaříme připravenou tarhoňu, povaříme spolu asi 15 minut, aby se ztratila syrová chuť mouky a vypneme plamen. Do polévky přidáme prolisovaný česnek, zakryjeme pokličkou a necháme chvilku odstát, aby hotovou polévku krásně provoněl

  9. Horkou fazolovou polévku nabereme na talíř a podáváme posypanou čerstvě nasekanou petrželovou natí. Jde o velmi chutnou, voňavou, jemně pikantní, vydatnou a sytou fazolovou polévku s domácí tarhoňou připravenou s využitím uzeného vývaru. Fazolová polévka je dobrá, když v ní téměř stojí lžíce

  10. Tuto polévku nám vařívala moje drahá babička a moje dobrá máma, nevěděli jsme se jí dojíst. Je to velmi starý rodinný recept a u nás velmi oblíbený. Použila jsem velké židovské strakaté fazole, ale můžeme použít i jiné fazole, které máme doma po ruce a chutnají nám.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!