Srnčí kýta na červeném víně recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

300 g anglická slanina
2 kg srnčí kýta
podle chuti
sůl
rozmarýn
jalovec
pepř celý černý
podle potřeby
máslo
cibule
příloha
červené zelí
bramborový knedlík
nálev
0 l červené víno

Postup přípravy receptu

  1. Kýtu dobře naporcujeme, aby se vešla do pekáče. Pečlivě odblaníme, jinak bude cítit a to každý nemusí. Prošpikujeme dobrou slaninou.

  2. Na dno pekáče nakrájíme plátky másla a poházíme zbylou slaninou. Navrch vložíme připravenou kýtu, na kterou ještě poklademe plátky másla. Potom osolíme, posypeme kuličkovým pepřem, jalovcem a rozmarýnem.

  3. Takto připravenou srnčí kýtu dáme do rozehřáté trouby péct na 220°C a necháme na cca 20 min. péct, aby se maso zatáhlo. Kýtu pak polijeme láhví kořeněného vína, (já používám Chilskou frankovku Tarapacu), pekáč přiklopíme a necháme v troubě podusit na cca 1 h. Dobu dušení můžeme prodloužit podle kvality srnčího masa.

  4. Že je srnčí hotové nejlépe poznáme, když lehce vykroutíme kost z masa. Do masa nepícháme, ztratilo by šťávu! Po vyndání z trouby necháme maso na půl hodiny odpočinout, aby natáhlo zpět šťávu.

  5. Jako příloha k srnčí kýtě na červeném víně je ideální bramborový knedlík s cibulkou a červené zelí.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!