Smažené oříškové kroužky recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 lžička cukr
sůl
50 g máslo
3 lžíce rum
4 ks žloutek
250 ml mléko
30 g rozinky
40 g droždí
60 g cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
500 g hladká mouka
olej na smažení
50 g lískové oříšky

Postup přípravy receptu

  1. Lískové oříšky jemně nastrouháme nebo umeleme. Rozinky namočíme do rumu. Hladkou mouku prosejeme a osolíme. Do poloviny vlažného mléka rozdrobíme droždí a přidáme lžičku cukru. Kvásek necháme vykynout

  2. Změklé máslo utřeme s moučkovým a vanilínovým cukrem. Postupně vmícháme žloutky. Třeme tak dlouho, dokud nevznikne hladká hmota

  3. Mouku promícháme s lískovými oříšky, přidáme kvásek, utřené máslo se žloutky, rozinky i s rumem a zbylé mléko. Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme 30 minut kynout

  4. Potom z těsta vyválíme plát silný asi 2 cm, ze kterého vykrajujeme kroužky o průměru 7 cm. Středy vypíchneme menší formičkou a necháme ještě 15 minut kynout

  5. Kroužky smažíme ve vyšší vrstvě oleje, po obou stranách, dorůžova. Necháme okapat na mřížce nebo papírové utěrce a mírně vychladlé posypeme moučkovým cukrem

  6. Smažené kroužky s lískovými ořechy můžeme podávat teplé i studené při nejrůznějších příležitostech.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!