Spaghetti amatriciana recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
3 ks cibule
1 snítka rozmarýn
500 g špagety
50 g špek
1 dl bílé víno
3 cl olivový olej
400 ml rajčatové pyré
podle chuti
sůl
mletý černý pepř
na ozdobu
8 lístků bazalka
100 g parmazán

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli a česnek oloupeme, stroužek česneku nakrájíme nadrobno a další stroužek česneku nakrájíme na velmi tenké plátky. Špek nakrájíme na kostičky.

  2. Nadrobno nakrájenou cibuli a česnek osmahneme na pánvi na olivovém oleji, špeku a rozmarýnu. Vedle v hrnci si předvaříme vodu a hodně osolíme. Do vařící vody vložíme špagety a podle zkušenosti vaříme 7 - 9 minut (prostě al dente).

  3. Cibuli zalijeme rajčatovou omáčkou, přidáme na velmi tenké plátky nakrájený další česnek, víno a necháme pomalu bublat, než se uvaří špagety. V závěru vaření přidáme 4 lžíce vody z právě vařených špaget, protože voda dodá omáčce chuť, lesk a vláčnost, omáčka pak lépe na špagetách drží i vypadá.

  4. V poslední minutě přidáme do omáčky 3 lžíce vody z hrnce, osolíme, opepříme a zamícháme. Téměř uvařené špagety dáme do pánve s hotovou omáčkou a jemně zamícháme.

  5. Spaghetti amatriciana servírujeme na hlubokém talíři, posypeme nastrouhaným parmazánem a zdobíme čerstvou bazalkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!