Špagety zapečené s masem a lečem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

80 g máslo
1 ks cibule
4-5 ks rajče
300 g sýr
700 g maso
1 balíček špagety
1 konzerva rajský protlak
4-5 ks slovenská paprika
podle potřeby
olej
podle chuti
sůl
drcený kmín
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Maso nakrájíme na kostky. Nejlepší je hovězí maso, ale můžeme použít i vepřové nebo krůtí. Papriku nakrájíme na kousky. Rajčata nařízneme, spaříme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Sýr nastrouháme na jemném struhadle.

  2. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, na ni vložíme na kostky nakrájené maso. Osolíme, opepříme a přidáme kmín. Podlijeme a pod pokličkou dusíme téměř doměkka. V tento okamžik přidáme nakrájenou slovenskou papriku, nakrájená rajčata a dusíme dále společně do úplného změknutí masa. Potom přidáme rajský protlak a dusíme odkryté již jen tak dlouho, dokud nezůstane ve směsi příliš vody. V zimním období můžeme použít místo čerstvé zeleniny směs Tompa či zeleninové lečo ve sklenici.

  3. Během dušení masa si uvaříme v osolené vodě balíček špaget na skus. Do vymazaného pekáče rozprostřeme asi 2/3 uvařených špaget, které potom pokryjeme směsí masa a zeleniny a přikryjeme zbylými špagetami. Nakonec bohatě zasypeme strouhaným sýrem, který poklademe vločkami másla.

  4. Špagety s masem a zeleninou zapékáme v troubě, dokud sýr nezezlátne. Už při pečení to úžasně voní!

  5. Špagety zapečené s masem a lečem podáváme teplé jako chutný hlavní chod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!