Zapékané rajčatové špagety se sýrem recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 lžička sůl
1 ks cibule
400 g špagety
1 lžíce olivový olej
1 lžíce hladká mouka
100 g tvrdý sýr
1 lžička sušená bazalka
500 g loupaná rajčata
5 ks jarní cibulka s natí
50 ml domácí rajčatová šťáva
50 g domácí masitá uzená slanina

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli očistíme a pokrájíme na kostky. Jarní cibulku pokrájíme na kolečka. Domácí masitou uzenou slaninu nebo šunku pokrájíme na malé kostky. Tvrdý sýr nastrouháme na slzičkovém struhadle

  2. Cibuli orestujeme na rozehřátém oleji do zesklovatění. Přidáme hustou domácí rajčatovou šťávu, kterou krátce orestujeme, zasypeme lžící hladké mouky, opražíme, přidáme oloupaná rajčata, osolíme, přivedeme do varu, povaříme na hustou omáčku a vypneme plamen

  3. Do omáčky přidáme sušenou bazalku, nakrájenou jarní cibulku, domácí masitou uzenou slaninu a všechno spolu dobře promícháme

  4. Špagety uvaříme ve vroucí osolené vodě al dente (asi 8 minut) a scedíme. Uvařené špagety promícháme s rajčatovou omáčkou a vložíme do pekáčku, povrch posypeme nastrouhaným sýrem, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a zapékáme asi 15 minut, až se sýr na povrchu rozpustí

  5. Zapečené rajčatové špagety se sýrem pokrájíme na větší kostky a podáváme teplé s domácí čalamádou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!