Maminčina zelňačka recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- sůl 2 - 3 ks brambory 1 ks cibule 2 l voda 2 - 3 lístky bobkový list 150 g uzené maso 1 ks pikantní klobása 2 - 3 lžičky mletá sladká paprika barevný pepř hotová jíška 1 lžička celý kmín 1 balíček bílé kysané zelí
Postup Maminčina zelňačka
Postup přípravy receptu
-
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Zelí překrájíme
Brambory dáme do hrnce, zalijeme vodou a společně s trochou kmínu a soli uvaříme doměkka. Uvařené brambory scedíme, vývar si ponecháme
Zelí dáme do jiného hrnce, zalijeme přibližně 1,5 l vody, přidáme 2 - 3 bobkové listy a pár kuliček celého pepře. Zelí povaříme 30 minut, až je měkké. Kuličky pepře a bobkový list vyjmeme
Klobásu nakrájíme na kostičky, stejně tak kousek uzeného. Ve velkém hrnci nejprve osmahneme klobásu, která nám pustí tuk. Přidáme cibuli, uzené a pár minut restujeme. Do základu na zelňačku vsypeme mletou sladkou papriku a krátce za stálého míchání orestujeme, až se rozvoní. Ale pozor, papriku nesmíme spálit, polévka by byla hořká! Přidáme zelí i s vodou a vývar z brambor. Zelňačku dobře promícháme, dochutíme solí a pepřem. Přidáme uvařené brambory. Nakonec zelňačku zahustíme hotovou jíškou do požadované hustoty a provaříme
Maminčinu zelňačku s klobásou podáváme horkou s chlebem či jiným pečivem. Polévka chutná nejlépe na druhý den, chutě se přes noc příjemně proleží a spojí.