Maminčina zelňačka recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

sůl
2 - 3 ks brambory
1 ks cibule
2 l voda
2 - 3 lístky bobkový list
150 g uzené maso
1 ks pikantní klobása
2 - 3 lžičky mletá sladká paprika
barevný pepř
hotová jíška
1 lžička celý kmín
1 balíček bílé kysané zelí

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Zelí překrájíme

  2. Brambory dáme do hrnce, zalijeme vodou a společně s trochou kmínu a soli uvaříme doměkka. Uvařené brambory scedíme, vývar si ponecháme

  3. Zelí dáme do jiného hrnce, zalijeme přibližně 1,5 l vody, přidáme 2 - 3 bobkové listy a pár kuliček celého pepře. Zelí povaříme 30 minut, až je měkké. Kuličky pepře a bobkový list vyjmeme

  4. Klobásu nakrájíme na kostičky, stejně tak kousek uzeného. Ve velkém hrnci nejprve osmahneme klobásu, která nám pustí tuk. Přidáme cibuli, uzené a pár minut restujeme. Do základu na zelňačku vsypeme mletou sladkou papriku a krátce za stálého míchání orestujeme, až se rozvoní. Ale pozor, papriku nesmíme spálit, polévka by byla hořká! Přidáme zelí i s vodou a vývar z brambor. Zelňačku dobře promícháme, dochutíme solí a pepřem. Přidáme uvařené brambory. Nakonec zelňačku zahustíme hotovou jíškou do požadované hustoty a provaříme

  5. Maminčinu zelňačku s klobásou podáváme horkou s chlebem či jiným pečivem. Polévka chutná nejlépe na druhý den, chutě se přes noc příjemně proleží a spojí.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!