Smetanový koláč recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
200 g cukr
4 ks vejce
6 lžic hrubá mouka
200 g polohrubá mouka
0.5 balíčku kypřící prášek
poleva
2 lžíce voda
500 ml voda
1 balíček vitacit
1 balíček vanilkový pudinkoý prášek
krém
cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
2 kelímky zakysaná smetana
1 kelímek smetana ke šlehání

Postup přípravy receptu

  1. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky utřeme s cukrem do pěny. Přidáme polohrubou mouku, prášek do pečiva a promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a střídavě s hrubou mouku ho vmícháme do těsta.

  2. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a upečeme. Korpus necháme vychladnout.

  3. Smetanu vyšleháme do husté šlehačky. Vmícháme zakysané smetany, vanilkový cukr a podle chuti moučkový cukr. Krém natřeme na korpus a uložíme do chladu. Vodu a pudink svaříme na hladký pudink. Ve 2 lžících vody rozpustíme vitacit nebo tang a vmícháme jej do pudinku. Za stálého míchání necháme pudink vychladnout a pak ho natřeme na krém. Smetanový koláč opět uložíme do chladu, aby se rozležel.

  4. Ztuhlý a uleželý smetanový koláč nakrájíme a můžeme podávat. Podle chuti koláč ještě zdobíme šlehačkou, ale není to nutné.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!