Zdravější pizza se smetanovým základem recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
-
1 lžička sůl
125 dl voda
2 ks rajče
bylinky
1 ks mozzarella
1 kostka kvasnice
4 lžíce olivový olej
smetana na vaření
300 g žitná mouka
100 g eidam (20%)
vepřová šunka (82%)
Postup Zdravější pizza se smetanovým základem
Postup přípravy receptu
-
Žitnou mouku dáme do mísy, smícháme se lžičkou soli a přilijeme 4 lžíce olivového oleje. Do sklenice nalijeme deci až deci a půl teplé vody, do které vložíme kvasnice a lžící rozmícháme. Poté kvasnice nalijeme do mísy a dobře promícháme nebo zpracujeme rukama. Po zpracování těsta přikryjeme mísu utěrkou a necháme kynout (nejlépe hodinu a čtvrt na topení)
Těsto rozválíme, potřeme smetanou na vaření. Případně smetanu na těsto nalijeme, pokud tedy uděláme silnější okraje. Na pizzu položíme šunku, přidáme na kolečka nakrájená rajčata, nakrájenou mozzarellu a posypeme ještě strouhaným eidamem nebo jiným sýrem do 20 % tuku
Pizzu vložíme do trouby rozehřáté na 210 °C a pečeme až 20 minut. Mně osobně stačilo 17 minut. Pokud se stane, že smetana vyteče, nic se neděje a pečeme dál
Zdravější pizzu se smetanovým základem podáváme ještě teplou.