Slavnostní pečeně recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

600 g uzená pečeně
příloha
2 lžíce olej
sůl
125 ml vývar
4 kuličky jalovec
2 lístky bobkový list
mletý pepř
1 ks větší cibule
750 g bílé zelí
1 ks velká mrkev
podle potřeby
vývar
olej na smažení
těstíčko
4 ks vejce
60 g máslo
100 g strouhanka
325 g hrubá mouka
50 g rozpuštěné máslo
2 ks větší brambory
na potření
1 ks žloutek

Postup přípravy receptu

  1. Uzenou pečeni nakrájíme na plátky a po obou stranách opečeme na rozpáleném oleji. Přendáme ji do pekáče, podlijeme trochou vývaru a dáme do trouby rozehřáté na 180 °C na 20 minut dopéct.

  2. Zelí nakrouháme nahrubo nebo nakrájíme na silnější nudličky. Cibuli nakrájíme na větší kostky a spolu s nahrubo nastrouhanou mrkví osmahneme na oleji. Přidáme zelí, podlijeme vývarem, okořeníme bobkovým listem i jalovcem a osolíme.

  3. Brambory uvaříme ve slupce a po vychladnutí je oloupeme a rozmačkáme vidličkou. Přidáme mouku, vejce, osolíme a vypracujeme vláčné těsto, které necháme 15 minut odpočinout.

  4. Na másle osmahneme strouhanku. Bramborové těsto vyválíme na tenkou placku, pokapeme ji rozpuštěným máslem a na povrch rozetřeme strouhanku. Těsto pevně srolujeme a povrch potřeme rozšlehaným žloutkem.

  5. Knedlík položíme na zelí a společně dusíme asi 30 minut. Knedlík vyjmeme, zelí dochutíme solí i pepřem a vybereme jalovec i bobkový list.

  6. Knedlík nakrájíme na plátky a podáváme s plátky masa na rozprostřeném zelí.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!