Rýžové plněné koule recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- olej sůl 2 ks vejce strouhanka 50 g šunka 2 ks žloutek 1 ks cibule 2 lžíce rajčatový protlak 50 g parmazán hladká mouka 1 lžička čerstvý tymián 1 hrst sušené houby 2 lžíce čerstvá petrželka 150 g mleté vepřové maso mletý černý pepř 350 g kulatozrnná rýže
Postup Rýžové plněné koule
Postup přípravy receptu
-
Vypranou kulatozrnnou rýži uvaříme doměkka a necháme okapat. Houby namočíme do malého množství vody, necháme je změknout a jemně usekáme. Šunku nakrájíme na jemné nudličky a oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno
Připravíme si náplň. Na oleji necháme zpěnit cibuli, vmícháme šunku, houby a vše krátce orestujeme. Za stálého míchání přidáme mleté maso, které zprudka opečeme. Masovou směs ochutíme rajčatovým protlakem, solí, pepřem, nasekanými čerstvými bylinkami, zakryté dusíme asi 15 minut a necháme vychladnout
Vlažnou rýži promícháme se strouhaným sýrem a žloutky. Rýžovou hmotu osolíme a mokrýma rukama na dlani tvoříme placičky, které naplníme masovou směsí. Vytvoříme koule o průměru 3 - 4 cm a necháme v lednici ztuhnout. Pak je obalíme v trojobalu a usmažíme ve vyšší vrstvě oleje dorůžova
Rýžové masové koule výborně chutnají s dušenou zeleninou nebo bramborovou kaší. Můžeme je však servírovat i za studena s pikantními dresinky.