Rybí řízky s řeřichou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

sůl
1 ks vejce
5 ml máslo
250 g brambory
30 ml citronová šťáva
mletý černý pepř
600 g řízky z plotice nebo platýze
45 ml polotučná smetana
2 kelímky klíčící řeřicha
na ozdobu
bylinky

Postup přípravy receptu

  1. Rybí řízky nejprve propláchneme pod studenou vodou a pak je nakrájíme na 4-5 cm široké prouřky. Zakapeme citronovou šťávou a osolíme. Můžeme použít i šťávu z limetky, když nemáme citrón.

  2. Mezitím vaříme oloupané a na kostičky nakrájené brambory v osolené vodě doměkka. Uvařené brambory scedíme a necháme okapat. Z brambor ušleháme hladkou bramborou kaši. Do té pak vmícháme vaječný žloutek a polotučnou smetanu. Bílek dáme stranou, budeme jej potřebovat.

  3. Řeřichu důkladně propláchneme, odstraníme kořínky a nadrobno nakrájíme. Vmícháme do bramborové kaše. Dále ušleháme tuhý sníh z bílku a také jej vmícháme do kaše.

  4. Zapékací mísu příslušné velikosti vymastíme máslem. Proužky ryby, které jsme si na začátku připravili, teď stočíme, dáme do misky a zalejeme bramborovou kaší s klíčky řeřichy.

  5. Povrch mísy zakryjeme alobalem a na okrajích alobal zamotáme o okraj misky. Troubu rozehřejeme na 200°C a mísu do ní vložíme. Pak pečeme zhruba 20 minut, dokud se rybí maso nerozpadá.

  6. Na talíři ještě dozdobíme čerstvými bylinkami. Tento recept nasytí 4 - 6 osob.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!