Rybí polévka z fořtovny recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3 dkg sůl
1 ks vejce
15 dkg máslo
1 špetka tymián
2 ks bobkový list
4 kuličky nové koření
2 l studená voda
2 ks střední cibule
30 dkg kořenová zelenina
2 lžíce 8% ocet
1 ks vejce natvrdo
1 lžíce tmavá jíška
5 kuliček celý černý pepř
2 lžíce osmažená houska
1 porce kapr (hlava, ploutve, kosti)
1 porce rybí vnitřnosti (jikry, mlíčí)

Postup přípravy receptu

  1. Do nádoby dáme vařit do 1 l vody omyté odřezky z kapra (hlava, ploutve, kostra, stažená kůže), přidáme lžíci octa, 5 kuliček pepře, 4 kuličky nového koření

  2. bobkový list a špetku tymiánu, osolíme a přidáme i oloupané cibulky.

  3. Mezitím si důkladně očistíme kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, pastinák, celer) a osmahneme ji na másle. Po 10 minutách varu přidáme zeleninu do polévky a celé ještě 10 minut vaříme na mírném ohni. Poté rybí vývar scedíme, z odřezků obereme pěkné maso a vybereme část kořenové zeleniny. Zbytky (kosti, ploutve) i se zeleninou dáme zpět vařit asi do 1/2 litru vody.

  4. V další nádobě si uvaříme očištěné jikry, mlíčí a střívek zbavené vnitřnosti se stejnými přísadami jako hlavní polévku. Do vývaru zavaříme 1 lžíci tmavší jíšky zhotovené z másla a hladké mouky, rozmícháme vejce. Do rybí polévky přidáme obrané pokrájené maso a zeleninu, uvařené a pokrájené rybí vnitřnosti, přidáme scezený vývar z rybích kostí, dochutíme a před koncem varu přidáme nadrobno pokrájené vejce uvařené natvrdo.

  5. Rybí polévku z fořtovny podáváme s osmaženou houskou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!