Rybí filé se sýrovým bešamelem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

200 g tvrdý sýr
1 balíček rybí filé
podle chuti
sůl
koření
mletý černý pepř
čerstvé bylinky
omáčka
2 lžíce máslo
2 lžíce hladká mouka
500 ml smetana na vaření
podle potřeby
strouhanka
olej na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Pekáč vymažeme olejem, vysypeme strouhankou a naskládáme do něj osolené a opepřené rybí filé nebo jinou rybu. Zkoušela jsem například makrelu, tolstolobika, tresku i lososa. Rybí maso můžeme ještě posypat nasekanou čerstvou petrželovou natí, tymiánem či rozmarýnem.

  2. Na bešamel v kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku, chvíli restujeme a pak za stálého míchání přidáme smetanu na vaření. Povaříme asi 2 minuty, odstavíme z plotny a trochu necháme vychladnout. Mezitím si nastrouháme sýr (eidam, goudu nebo i uzený sýr, ale výborná je niva) a vmícháme ho do bešamelu. Připraveným bešamelem zalijeme okořeněnou rybu v pekáči.

  3. Rybí maso zalité bešamelem zapečeme v troubě dorůžova.

  4. U tohoto receptu je možné různě kombinovat podle chuti. Když dáme na rybu bylinky, tak do bešamelu dáme jen sýr a popřípadě jen trochu přisolíme a připepříme. Nebo můžeme bylinky vynechat a do bešamelu přidáme nějakou kořenící směs, výborná je například směs na grilovaní, směs argentina, chilli, někdy stačí jen přidat prolisovaný česnek. Experimentování se prostě meze nekladou.

  5. Rybí filé se sýrovým bešamelem podáváme ihned po vyndání z trouby s přílohou podle chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!