Ptáčci z mletého masa recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

sůl
3-4 ks cibule
200 g anglická slanina
2 ks sterilované okurky
2 ks vejce natvrdo
mletý černý pepř
750 g mleté míchané maso

Postup přípravy receptu

  1. Mleté maso propracujeme se solí a pepřem. Solíme velmi opatrně. Kdo chce, může ochutit podle vlastní chuti. Přidávám ještě asi 1 kávovou lžičku čubrice a adžiky. Přidáme trochu vlažné vody, aby se maso dobře spojilo a propracujeme. Masovou hmotu rozdělíme na stejné díly velikosti zhruba většího vejce.

  2. Cibule očistíme a nakrájíme na měsíčky. Vejce a okurky podélně nakrájíme na čtvrtiny.

  3. Z každého dílku uděláme na dlani co největší placku. Na ni položíme plátek libové slaniny. Doprostřed dáme 1/4 vajíčka, 1/4 kyselé okurky a měsíček cibule. Kdo chce, může přidat uzeninu nebo místo okurky zelenou olivu bez pecky. Ptáčky pečlivě zabalíme, aby nic nevyčuhovalo. Vytvoříme taková větší vajíčka.

  4. Do vhodného kastrolu nebo hluboké pánve dáme trochu olivového oleje a pokud zbyla slanina, můžeme ji nakrájet na proužky a také přidat. Na oleji orestujeme zbylou cibuli. Potom vložíme ptáčky a rychle orestujeme ze všech stran. Můžeme k nim přidat pokrájené všechny ingredience, které se nevešly do ptáčků nebo když máme něco navíc - vejce, okurku, uzeninu. Fantazii se meze nekladou. S ptáčky zacházíme opatrně, aby se nerozpadly. Až se zatáhnou, pánev přiklopíme a necháme dusit asi 25 minut. Podle potřeby podléváme horkou vodou, ale ne příliš.

  5. Po 25 minutách ptáčky vyndáme stranou na talíř, tekutinu necháme zprudka odpařit a šťávu zaprášíme moukou. Necháme mírně zhnědnout a zalijeme studenou vodou a rozvaříme na omáčku. Chceme-li víc omáčky, dáme víc mouky. Já mám raději kvalitní šťávu, i když je jí méně. Aby měla šťáva pěknou barvu, můžeme přidat asi 1 lžíci tmavé sójové omáčky. Nakonec vložíme ptáčky zpět do omáčky a necháme prohřát.

  6. Ptáčky z mletého masa podáváme jako klasické ptáčky.

  7. Dávám půl mleté maso míchané vepřové s hovězím a půl krůtí mleté maso, které se dá koupit mražené. Čím větší je poměr krůtího masa, tím lépe drží směs pohromadě a je samozřejmě dietnější. Ale klidně lze dát jen kterékoli jednodruhové mleté podle vlastní chuti nebo jakkoli jinak namíchat. Kdo chce mít pocit skutečných ptáčků, může dát pouze mleté hovězí či dokonce bio hovězí, ale to už se zase prodraží.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!