Pravá řecká musaka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

5 lžic máslo
1-2 ks žloutek
4 hrnečky mléko
1 ks cibule
1 sklenka rajčatový protlak
8 lžic hladká mouka
0.5 kg mleté maso
0.5 kg vařené brambory
podle chuti
česnek
oregano
mletý pepř
muškátový oříšek
podle potřeby
strouhanka
sádlo
tvrdý sýr

Postup přípravy receptu

  1. Brambory uvaříme v osolené vodě, oloupeme a nakrájíme na kolečka.

  2. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a na rozpáleném sádle dozlatova osmahneme. Přidáme mleté maso, orestujeme, osolíme, přidáme oregano, opepříme, trošku podlijeme vodou a chvíli dusíme. Pak vlijeme rajčatový protlak a těsně před odstavením přidáme utřený česnek.

  3. Připravíme si bešamel. Rozpustíme máslo a pomalu za stálého míchání sypeme mouku. Mezitím ohřejeme mléko (asi na 70 stupňů), až zásmažka zezlátne, odstavíme z ohně a přidáme za stálého míchání mléko. Pozor na žmolky! Kastrolek dáme znovu na oheň a mícháme tak dlouho, až bešamel zhoustne (na hustotu řídkého medu). Sundáme z ohně, osolíme, přidáme koření a necháme vychladnout. Pak do omáčky vmícháme ušlehané žloutky!

  4. Pekáč, hlubší plech nebo skleněnou misku vymažeme a vysypeme strouhankou, dno pokryjeme vařenými kolečky brambor, posypeme trochou sýra a na ten naklademe masovou směs. Na masovou směs dáme opět kolečka brambor, posypeme sýrem a nakonec naklademe masovou směs. Řeckou musaku přelijeme bešamelem, posypeme strouhankou, postříkáme tukem a pečeme v troubě na středním ohni asi hodinu! Na povrchu se utvoří světle hnědá a křupavá vrstva. Doporučuji nechat nejdříve zapéct trochy brambory s masem (cca 20 - 30 minut) a pak teprve přelít bešamelem.

  5. Pravou řeckou musaku rozdělíme na nahřáté talíře a se zeleninovou oblohou podáváme jako hlavní chod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!