Pravá játrová omáčka recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 ks velká cibule 1 l hovězí vývar 500 g vepřová játra 200 g anglická slanina vcelku podle chuti sůl celý kmín pepřové koření podle potřeby hladká mouka
Postup Pravá játrová omáčka recept
Postup přípravy receptu
-
Na pánvi rozpustíme nadrobno nakrájenou slaninu, nasypeme kmín, přidáme cibulku nasekanou najemno a osmažíme, až je sklovitá. Poté vložíme játra nakrájená na kostičky. Játra lehce osmahneme, podlijeme trochou vývaru (rozpuštěným bujonem), opepříme (pepřové koření). Přiklopíme pokličkou a dusíme doměkka.
Po změknutí přilijeme zbytek vývaru, játra vyndáme z omáčky a půlku z nich rozmixujeme. Omáčku přecedíme, vložíme rozmixovaná játra, dosolíme. Já místo soli používám podravku nebo harmonii chuti. Přivedeme k varu, zahustíme moukou s vodou a vaříme na mírném ohni za častého míchání po dobu minimálně 7 minut. Nakonec vložíme do omáčky zbytek jater a lehce povaříme, aby se játra prohřála.
Pravou játrovou omáčku můžeme podávat s rýží nebo houskovým knedlíkem.