Pravá játrová omáčka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 ks velká cibule
1 l hovězí vývar
500 g vepřová játra
200 g anglická slanina vcelku
podle chuti
sůl
celý kmín
pepřové koření
podle potřeby
hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Na pánvi rozpustíme nadrobno nakrájenou slaninu, nasypeme kmín, přidáme cibulku nasekanou najemno a osmažíme, až je sklovitá. Poté vložíme játra nakrájená na kostičky. Játra lehce osmahneme, podlijeme trochou vývaru (rozpuštěným bujonem), opepříme (pepřové koření). Přiklopíme pokličkou a dusíme doměkka.

  2. Po změknutí přilijeme zbytek vývaru, játra vyndáme z omáčky a půlku z nich rozmixujeme. Omáčku přecedíme, vložíme rozmixovaná játra, dosolíme. Já místo soli používám podravku nebo harmonii chuti. Přivedeme k varu, zahustíme moukou s vodou a vaříme na mírném ohni za častého míchání po dobu minimálně 7 minut. Nakonec vložíme do omáčky zbytek jater a lehce povaříme, aby se játra prohřála.

  3. Pravou játrovou omáčku můžeme podávat s rýží nebo houskovým knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!