Polský boršč z červené řepy recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 l zeleninový vývar
1 kelímek sladká smetana
2 ks vařené brambory
4 ks červená řepa
4 ks vejce natvrdo
podle chuti
sůl
ocet
fenykl
bobkový list
nové koření
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Očištěnou řepu vaříme ve vodě nebo v zeleninovém vývaru se solí, pepřem, novým kořením, bobkovým listem a fenyklem doměkka. Nezapomeneme přidat trochu octu, aby nám polévka neztratila barvu.

  2. Změklou řepu vytáhneme a nakrájíme na kostičky o velikosti asi 1x1 cm. Vzniklý vývar zjemníme sladkou smetanou a podle potřeby dochutíme (solí, octem). Chuť by měla být trochu nakyslá, asi jako u čočkové polévky, a barva krásně růžová.

  3. Polský boršč naléváme do hlubokých talířů a podáváme s uvařeným bramborem a vajíčkem natvrdo. Tento recept jde i modifikovat: Řepu povaříme v silném masovém vývaru s výše uvedeným kořením - tento vývar se pije horký z hrnku. Je to oblíbený nápoj Poláků na kocovinu, nebo se podává i preventivně mezi jednotlivými chody na oslavách.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!