Pravý polský Bigos recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

sůl
2 ks cibule
2 - 3 lžíce sádlo
bobkový list
nové koření
mletý pepř
20 dkg vepřová plec
40 dkg hlávkové zelí
10 dkg sušené houby
1 plechovka rajský protlak
10 dkg uzená slanina
40 dkg kysané zelí
15 dkg točený salám

Postup přípravy receptu

  1. Kysané zelí scedíme, přičemž nálev ponecháme stranou, a rozkrájíme ho na drobnější kousky. Klobásu nakrájíme na kolečka a uzenou slaninu nakrájíme na kostičky. Maso nakrájíme na menší kostky. Podle chuti můžete přidat prakticky jakékoliv maso - kuřecí, krůtí, králičí, hovězí. To už záleží na vás

  2. Ve větším hrnci si na troše rozpáleného sádla pár minut prohřejeme připravené zelí. Následně přidáme maso, podlijeme vodou a dusíme 30 minut. Poté přidáme nakrájenou klobásu a uzenou slaninu a vaříme dalších 30 minut

  3. Vodu přiléváme opatrně - konzistence na konci by měla zůstat hustá bez vody. Přimícháme rajčatový protlak a dochutíme nálevem ze zelí. Povaříme závěrečných asi 15 minut

  4. Pravý polský Bigos podáváme jako velmi vydatnou polévku, která výborně chutná a hodně zasytí.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!