Muškátové perníčky recept
Apetit Recepty cukrovíSuroviny na recept
- bílek 2 lžíce med 50 g čokoláda na vaření 180 g cukr moučka cukr moučka 1 lžička mletá skořice 340 g hladká mouka 1 lžička citronová kůra 1/2 lžičky muškátový oříšek 150 g lískové oříšky 1/2 lžičky drcený hřebíček 180 g máslo nebo Hera potravinářské barvivo 1 ks vejce (L) voda (citronová nebo pomerančová šťáva)
Postup Muškátové perníčky
Postup přípravy receptu
-
Změklé máslo, cukr, vejce a rozpuštěný med utřeme v míse do hladkého krému. Přidáme jemně nastrouhanou čokoládu i oříšky, citronovou kůru i koření a promícháme
Na vál prosejeme mouku, uděláme důlek a stěrkou přendáme vymíchanou hmotu. Rukama vše zpracujeme na hladké nelepivé těsto
Vál posypeme moukou a z těsta vyválíme plát asi 3 mm silný. Formičkami vypichujeme (vánoční) tvary a skládáme je na plech vyložený pečícím papírem. Muškátové perníčky pečeme v mírně vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova
Muškátové perníčky necháme zcela vychladnout a pak je potíráme třeba barevnou polevou (podle vlastní libosti nebo pomocí www.vareni.cz, druh pokrmu "poleva") nebo čokoládou a sypeme jemně mletými oříšky
Polevu si můžeme vymíchat z bílku, vody (šťávy), cukru a obarvit potravinářským barvivem.