Perkelt z králíka recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 3 - 4 lžíce sádlo voda chilli paprička 2 lístky bobkový list 5 kuliček nové koření 2 ks středně velká cibule hladká mouka 2 ks červená paprika 1/2 balíčku mletá sladká paprika sušený česnek 5 kuliček celý bílý pepř 2 lžičky gulášová paprika 1 ks celý králík
Postup Perkelt z králíka
Postup přípravy receptu
-
Z vykuchaného králíka vyjmeme játra, srdce, plíce i ledvinky a uřízneme hlavu. Králíka prosolíme i zevnitř. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Papriku zbavíme zrníček a nakrájíme na nudličky
Do rozehřátého sádla přidáme cibuli a necháme ji zpěnit. Zaprášíme ji chilli papričkou (několikrát otočím mlýnkem) i gulášovou paprikou a přidáme nudličky papriky. Promícháme a papriku orestujeme. Pak vložíme králíka, necháme ho zatáhnout z jedné i druhé strany a zalijeme vodou tak, aby byl ponořen, ne ale více. Přidáme koření (nejlepší je dát ho do plátěného pytlíčku), polovinu sladké papriky a česnek podle chuti (používám čerstvě mletý z mlýnku). Přikryjeme pokličkou a za občasného promíchání necháme asi 90 minut dusit
Za hodinu zkusíme maso a případně přilijeme vodu. Za 90 minut by mělo maso odpadávat od kostí. Králíka opatrně vyndáme z hrnce a vyndáme koření i případné odpadlé kosti. Králíka vykostíme a nakrájíme na kousky. Paprikový vývar z králíka znovu uvedeme do varu, zaprášíme zbylou sladkou paprikou a přidáme králíka. Podle chuti dosolíme, případně přidáme česnek. Podáváme s houskovým knedlíkem
Perkelt z králíka není třeba zahušťovat, ale my máme raději hutnější omáčky, a tak přidávám ve vodě rozmíchané 2 lžíce hladké mouky a vše spolu za občasného promíchání 10 minut provařím.