Perkelt z králíka recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
3 - 4 lžíce sádlo
voda
chilli paprička
2 lístky bobkový list
5 kuliček nové koření
2 ks středně velká cibule
hladká mouka
2 ks červená paprika
1/2 balíčku mletá sladká paprika
sušený česnek
5 kuliček celý bílý pepř
2 lžičky gulášová paprika
1 ks celý králík

Postup přípravy receptu

  1. Z vykuchaného králíka vyjmeme játra, srdce, plíce i ledvinky a uřízneme hlavu. Králíka prosolíme i zevnitř. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Papriku zbavíme zrníček a nakrájíme na nudličky

  2. Do rozehřátého sádla přidáme cibuli a necháme ji zpěnit. Zaprášíme ji chilli papričkou (několikrát otočím mlýnkem) i gulášovou paprikou a přidáme nudličky papriky. Promícháme a papriku orestujeme. Pak vložíme králíka, necháme ho zatáhnout z jedné i druhé strany a zalijeme vodou tak, aby byl ponořen, ne ale více. Přidáme koření (nejlepší je dát ho do plátěného pytlíčku), polovinu sladké papriky a česnek podle chuti (používám čerstvě mletý z mlýnku). Přikryjeme pokličkou a za občasného promíchání necháme asi 90 minut dusit

  3. Za hodinu zkusíme maso a případně přilijeme vodu. Za 90 minut by mělo maso odpadávat od kostí. Králíka opatrně vyndáme z hrnce a vyndáme koření i případné odpadlé kosti. Králíka vykostíme a nakrájíme na kousky. Paprikový vývar z králíka znovu uvedeme do varu, zaprášíme zbylou sladkou paprikou a přidáme králíka. Podle chuti dosolíme, případně přidáme česnek. Podáváme s houskovým knedlíkem

  4. Perkelt z králíka není třeba zahušťovat, ale my máme raději hutnější omáčky, a tak přidávám ve vodě rozmíchané 2 lžíce hladké mouky a vše spolu za občasného promíchání 10 minut provařím.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!