Pečená vepřová plec recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 3 stroužky česnek olej sůl vývar 1 lžíce máslo majoránka 1 ks cibule 150 g jablko 1 snítka tymián 1 ks pórek 2 ks mrkev 1 ks petržel 1 ks bobkový list 1 lžíce hladká mouka mletý kmín mletý černý pepř 6 kuliček celý černý pepř 1,2 kg vepřová plec bez kosti
Postup Pečená vepřová plec
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme veškerou zeleninu. Očištěnou mrkev, petržel a pórek nakrájíme na kousky. Velkou cibuli i se slupkou rozkrojíme na čtvrtiny a oloupané stroužky čeneku rozkrojíme na poloviny. Jablko rozkrájíme na čtvrtky a zbavíme jádřince. Pak vše vložíme do pekáče, přidáme bobkový list, snítku tymiánu, celý černý pepř a podlijeme vodou tak, aby zelenina byla ponořená
Očištěnou plec osolíme, opepříme a na oleji ze všech stran opečeme. Jakmile se maso zatáhne, ochutíme jej mletým kmínem a majoránkou a vložíme do pekáče na zeleninu. Vepřovou plec pečeme zakrytou při 180 °C přibližně 1 hodinu. Během pečení maso občas přeléváme vypečenou šťávou a podle pořeby podléváme vývarem. Potom maso otočíme a dopečeme doměkka. Upečenou plec vyjmeme z pekáčku a ihned zakryjeme alobalem
Vypečenou šťávu scedíme do kastrůlku a přivedeme k varu. Z másla a mouky připravíme drobenku, kterou šťávu zahustíme a krátce povaříme
Pečenou vepřovou plec nakrájíme na plátky, rozdělíme na porce, přelijeme zahuštěnou šťávou a podáváme s bramborovým knedlíkem a kysaným zelím.