Květáková polévka s pohankou recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- 4 stroužky česnek olej sůl 2 ks vejce 2 ks brambory 100 ml smetana kmín 1/2 ks květák 2 - 3 hrstě pohanka 1500 ml kuřecí vývar 1 ks malá cibule 300 g kořenová zelenina čerstvá petrželová nať
Postup Květáková polévka s pohankou
Postup přípravy receptu
-
Květák očistíme a rozebereme na větší růžičky. Kořenovou zeleninu - celer, mrkev a petržel oloupeme. Oloupaný česnek a cibuli nakrájíme na kostičky. Pohanku propereme pod horkou tekoucí vodou a necháme okapat. Brambory oloupeme a nastrouháme nahrubo do malého množství osolené vody. Vejce rozkvedláme ve smetaně. Petrželku jemně usekáme
Ve velkém hrnci necháme na oleji zpěnit cibuli a česnek. Pak přilijeme kuřecí vývar a vložíme květák, kořenovou zeleninu a pohanku, kmín a sůl. Vše přivedeme k varu a vaříme do změknutí. Potom vmícháme nastrouhané brambory, které povaříme asi 2 minuty a nakonec polévku zjemníme vejci rozšlehanými ve smetaně. Vše necháme za stálého míchání přejít varem, vmícháme usekanou petrželku a ihned podáváme
Květákovou polévku s pohankou můžeme podávat i jako samostatný pokrm. Jako přílohu zvolíme celozrnné pečivo.