Květáková polévka s pohankou recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

4 stroužky česnek
olej
sůl
2 ks vejce
2 ks brambory
100 ml smetana
kmín
1/2 ks květák
2 - 3 hrstě pohanka
1500 ml kuřecí vývar
1 ks malá cibule
300 g kořenová zelenina
čerstvá petrželová nať

Postup přípravy receptu

  1. Květák očistíme a rozebereme na větší růžičky. Kořenovou zeleninu - celer, mrkev a petržel oloupeme. Oloupaný česnek a cibuli nakrájíme na kostičky. Pohanku propereme pod horkou tekoucí vodou a necháme okapat. Brambory oloupeme a nastrouháme nahrubo do malého množství osolené vody. Vejce rozkvedláme ve smetaně. Petrželku jemně usekáme

  2. Ve velkém hrnci necháme na oleji zpěnit cibuli a česnek. Pak přilijeme kuřecí vývar a vložíme květák, kořenovou zeleninu a pohanku, kmín a sůl. Vše přivedeme k varu a vaříme do změknutí. Potom vmícháme nastrouhané brambory, které povaříme asi 2 minuty a nakonec polévku zjemníme vejci rozšlehanými ve smetaně. Vše necháme za stálého míchání přejít varem, vmícháme usekanou petrželku a ihned podáváme

  3. Květákovou polévku s pohankou můžeme podávat i jako samostatný pokrm. Jako přílohu zvolíme celozrnné pečivo.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!